2016. január 5., kedd

A gondolatnélküliség teremtő ereje

Ma úgy döntöttem, hogy amikor kimegyek az erkélyre, legalább addig az öt percig, míg szürcsölöm teámat, kávémat, kakaómat, kölyökpezsgőmet, satöbbimet, nem fogok gondolkodni.
Addig az öt percig legalább kikapcsol ez a szüntelen pörgedező gépezet, amit szürkeállományom tekerget, noha meg vagyok róla győződve, hogy néha már leáll egy-egy másodpercre, észre nem vehető időtartományra, mert a sok információ, amit be- és kisajtolok, olyannak tűnik számomra, mint a hirtelen a kézből kieső, szanaszét hulló laphalmaz, vagy a fiók, ami csordultig tele, és nem lehet becsukni, de hasonlíthatnám színültig töltött pohárhoz is - igen, ez a legszebben kifejező metafora erre a jelenségre - ami bugyborékol, habzik, és kicsorog elménk tekervényeinek vékony üvegéről...

"Szép napot!" - mondjuk gyakran, s ez meg is emeli a kedv kallantyúját, de mi is az a szép nap? Mikor tevékenykedünk, gondolkodunk, s hiába vagyunk otthon szabadságon vagy vizsgák szelétől már nem elgyötörten, átmeneti szünidőben, látszólag semmit nem csinálva - akkor szép a napunk?
Vagy ha ide-oda rohangászunk, akár az a rejtélyes, százlábúszerű bogár, mely mint minden fejtorpotrohos, vagy épp gerinces létező, életét félti?
De még az is lehet, hogy életutunk szépségversenyén az a nap nyerhetne csak, ami arra a hajnalra virrad, melyben eldöntjük: ma nem gondolok semmire, csak létezem. Mert bár a gondolatnak teremtő ereje van, de a békés víztükör, mely fejünkben lakozik ilyenkor, még nagyobb dolgot teremt, mint amit valaha kimondhatunk: boldogságot.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése